Mi alapján válasszunk motorolajat?

A motor működése során a motorolajnak rendkívül összetett követelményeknek kell megfelelnie. A választott motorolaj mindenképp rendelkezzen megfelelő viszkozitási tulajdonságokkal. Oldja a felületre rakódott szennyeződéseket és tartsa lebegésben, hogy újra ne rakódjon le. Legyen magas szintű kopásgátló hatása és csökkentse a súrlódást, akadályozza meg a habzást. Védje a motor belsejét a korrozív hatásoktól. Legyen katalizátorbarát, ne tartalmazzon az egészségre és a környezetre ártalmas vegyületeket.
Az olaj kiválasztásánál feltétlenül kövessük a szervizkönyvben megadott utasításokat, az autóba csak a gyártó által meghatározott minőségű olajat szabad betölteni.

Mi alapján történik a motorolajok osztályozása?

A motorolajok osztályozása folyási tulajdonságaik és a szabványok által meghatározott nemzetközi teljesítményszint kategóriákba történő besorolás alapján történik. A kenőanyagok folyási tulajdonságai viszkozitásukkal jellemezhetőek.

Mit jelent az olaj viszkozitása?

A kenőolaj viszkozitása a folyadékrétegek egymáson való elcsúszásánál fellépő súrlódás mértéke. Ez a jellemző hőmérséklet függvényében jelentősen változhat. Alacsony hőmérsékleten megdermednek (viszkozitásuk megnő), a hőmérséklet növekedésével a viszkozitás fokozatosan csökken, végül hígfolyóssá válik. A motorolajok viszkozitási indexét a SAE (Society of Automotive Engineers, USA) J300-as szabványa határozza meg.

Mi a különbség a monograde és a multigrade olajok között?

A viszkozitási osztályok ismeretében értelmezhetők a folyási tulajdonságok, azaz mely termékek egyfokozatúak (monograde) és melyek többfokozatúak (multigrade). Az egyfokozatúak egyetlen adott viszkozitási osztály előírásait teljesítik, a többfokozatúak pedig egyidejűleg garantálják a hideg és a meleg tulajdonságokra előírt követelmények teljesülését. A motorolajok viszkozitási jellemzői alapolajok és a dermedéspont-csökkentő , illetve viszkozitás módosító adalékok függvénye.


Cím: 1135 Budapest, Reitter Ferenc u. 102   Telefonszám/Fax: 061-329-4665, 061-349-0916   E-mail: sunoco@trizner.hu

Partnereink: